Tensegrity

Tensegrity er sammenlægning af to ord; tensional (spænding) og intregrity (integritet). Et konstrueret ord, der henviser til det fascinerende fænomen der opstår når man forener og balancere noget elastik og noget kompakt.

Lidt ligesom en ballon med sin elastiske gummi struktur, og luften vi presser og komprimere ned i ballonen, når vi puster den op. Sammen udgør de ét hele, som dynamisk evner at tilpasse sig pres, vrid og trækpåvirkninger. Når ”stress” påvirkningerne ophører, vender ballon strukturen smidigt tilbage til sin oprindelige form.

Nyere forskning (Donald Ingber, se link nedenfor) påviser, at dette fænomen ligeledes er at finde i vores cellevæv. Kroppen kan således tilpasse sig påvirkninger som slag, træk og vrid. En dynamisk regulering der hjælper og støtter, så vi bedre kan tåle når tyngdekraften udfordrer og vores krop skal tilpasse sig kraftpåvirkninger fra omgivelserne.

Du kan f.eks. teste dette fænomen ved at trække dig selv i øreflippen eller ”løfte” huden fra din arm. Bemærk hvorledes at vævet mellem dine fingere giver sig til et vist punkt og når du slipper, vil vævet trækker sig tilbage til sin oprindelige længde og størrelse.

Udvekslingen mellem de eftergivelige og kompakte vævselementer er afgørende. Når disse to kræfter balancerer hinanden, opnås en fleksibel og stærk struktur, med mulighed for dynamisk tilpasningsevne i alle retninger. Mange fald og slagskader medfører ofte at spændingsbalancen i kropsvævets struktur forskubbes

Tensegrity behandling giver mulighed for, at teste hvor din krop kan have behov for optimering og afklare årsagen til når kroppen vedvarende er udfordret i sin smidighed og styrke.

 

Link: https://wyss.harvard.edu/team/executive-team/donald-ingber/

 

Jacob Kongshaug

 

Krops og psykomotorisk terapeut

Jeg tilbyder kropslig behandling til rehabilitering af stress og traumer, samt undervisning af kropslige færdigheder til at genvinde ressourcer og kontrol efter langvarige stress og traume problematikker.

 

Udvikler og uddannelsesansvarlig for: Psykomotorisk stress og traume terapi/ PMST